Nedělní texty od Paulínek

Nejde to bez lásky k člověku

28. 10. 2017 14:40
Rubrika: Nezařazené | Štítky: E-nedele , evangelium , mezidobi

Odpověděl mu: „Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: Miluj svého bližního jako sám sebe.“
Viz Mt 22,34-40


(Foto: Tuquetu flickr.com, CC)

E-vangelium on-life
Znalec Zákona je odborník na to, jak se podle možností „bez újmy na bezúhonnosti“ prosekat složitou spletí předpisů a zákazů. Člověk si vykonstruoval složitý legislativní systém, jehož základem je spekulace typu: „Jak co nejvěrněji zachovat zákon a přitom se co nejvíc šetřit?“ Ten, kdo úzkostlivě bdí nad tím, aby náhodou nedal Bohu víc, než je nevyhnutelné, je otrokem svého vlastního minimalismu.

Mistr poslaný Bohem – Ježíš, naopak otvírá širší obzory. K odpovědi dodává, že přikázání, které je největší, je zároveň i první... takže za ním nutně následuje ještě druhé. Říká se, že k lásce je třeba dvou. V lásce k Bohu však nestačí dva (Bůh a člověk). Aby nebyla jen fiktivní, je k ní třeba tří (Bůh-člověk-člověk). Proto se láska k Bohu, který se v Kristu stal „podobný lidem“ (viz. Flp 2,7), neobejde bez lásky k člověku, a první přikázání se neobejde bez druhého, které je mu podobné.

Zobrazeno 1568×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka