Nedělní texty od Paulínek

Kdo druhého miluje, splnil zákon

10. 9. 2017 10:28
Rubrika: Nezařazené | Štítky: E-nedele , evangelium , mezidobi

Ježíš řekl svým učedníkům: „Když tvůj bratr zhřeší proti tobě, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima. Dá-li si od tebe říci, svého bratra jsi získal. (...)
Amen, pravím vám: Všecko, co svážete na zemi, bude svázáno na nebi, a všecko, co rozvážete na zemi, bude rozvázáno na nebi.“ 
Viz Mt 18,15-20

Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon. Viz Řím 13,8-10


(Foto: bimmy flickr.com, cc)

E-vangelium on-life
Vzít na sebe kříž je vzkaz minulé neděle a poslání dnešní neděle „svazovat a rozvazovat“ je neodmyslitelnou součástí tohoto kříže. Co svážete na zemi, bude svázáno v nebi, a co rozvážete na zemi, bude rozvázáno v nebi – společenství Kristových následovníků má stejné poslání jako Petr (viz Mt 16,16 – evangelium 20. neděle). Je totožné s posláním Božího Syna, který „přišel zachránit, co se ztratilo“ (srov. Mt 18,11). Zodpovědnost Kristových učedníků je tedy veliká! Mají na zemi pokračovat v poslání Božího Syna tím, že budou získávat své bratry – tj. vracet Otci zatoulané syny. Zodpovědnost je obrovská právě proto, že bratr, který se prohřeší, bude mít pozitivní nebo negativní vztah k nebeskému Otci podle toho, jak se k němu postaví bratři a sestry na zemi. Jejich postoj (přijetí či odmítnutí, odpuštění či zanevření) ho svazuje nebo rozvazuje ve vztahu k Otci v nebi. Jen ten, kdo získá svého bratra, naplňuje zákon, neboť skutečně miluje (viz Řím 13,10).

Zobrazeno 1046×

Komentáře

Baron

Zaujala mě grafika a tak jsem na to klikl :-) Ten modrý obrázek je fakt moc hezký :-) Kdopak to kreslil? I druhý obrázek je výstižný: dobrý příklad toho jak by neměly vypadat vztahy! Dobrý příklad toho v čem visí problém dnešního světa, pokud jde o komunikaci a tvorbu vztahů.

Dále poznámka k nadpisu článku. Chce to dost odvazy připustit si toto tvrzení v celém jeho rozsahu, se všemi jeho nevyhnutelnými dopady:

Ducha Božího nelze svázat žádnými pravidly, nemůžete Bohu přikazovat, aby se držel v církvi nebo jenom v církvi. Nemůžete rozhodovat o tom kdo bude spasen a za jakých podmínek. To může jedině Bůh.

Ten nadpis mi přijde až moc odvážný. Znamená to tedy, že pokud se dva milují, už nepotřebují Zákon?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka