Nedělní texty od Paulínek

Slavnost Nejsvětějši Trojice

10. 6. 2017 15:00
Rubrika: Nezařazené

Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Bůh přece neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen. Kdo v něho věří, není souzen; kdo nevěří, už je odsouzen, protože neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího.
Viz Jan 3,16-18


(Foto: Dimitris Kamaras flicr.com, cc)

E-vangelium on-life
Je zvláštní, že když slavíme slavnost Nejsvětější Trojice, tak v evangelijním úryvku se Božská Trojice jako taková nezmiňuje. Vzpomíná se Otec a Syn, ale o Duchu svatém nepadne ani slovo. Ale je tak tomu doopravdy? 
Bůh tak miloval svět… – Jak Bůh miluje? Svatý Augustin hovoří, že láska mezi Otcem a Synem je Duch Svatý: „Otec je ten, který miluje, Syn je ten, který je milovaný, a Duch Svatý je láska“ (srov. De Trinitate VIII 10,14; IX 2,2). 
Sice to zní velmi zvláštně, ale můžeme říct, že to, jak Bůh miluje, je v podstatě sám Duch Svatý. 
Dal svého jednorozeného Syna… – Jak přišel na svět Boží Syn? „Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní, říká archanděl Marii při zvěstování (viz Lk 1,35).
Bůh poslal Syna na svět, aby se skrze něho svět spasil. – Jak dojde člověk spásy? „Jestliže se nenarodí někdo z vody a z Ducha, nemůže vejít do Božího království,“ vysvětluje Ježíš Nikodémovi (viz Jan 3,5). Je to opět Duch Svatý, kdo působí. 
Kdo v něho věří, není souzen. – Jak může člověk uvěřit v Krista? „Jenom pod vlivem Ducha svatého může někdo říci: »Ježíš je Pán.«“ (1Kor 12,3).
Evangelista Jan v dnešním úryvku, představuje tajemství Boží Trojice, a to dokonce tak, aniž by se výslovně o všech osobách zmiňoval, jako kdyby chtěl říct: „I vy můžete představit tajemství milujícího trojjediného Boha v těch „pár verších“ svého života, aniž byste o něm jen teoreticky koumali. A za každým vaším skutkem a za každým vaším pohybem má stát působení Ducha svatého, který všechno oživuje.“

Zobrazeno 950×

Komentáře

Pavel Axman

Včera byla slavnost nejsvětější trojice, a tak jsem si vzpomněl na různá víceméně povedená přirovnaní existence Boží k něčemu co známe. Všichni známe dědu, dlouhovlasého pána a holuba, ti sečtělejší i trojlístek svatého Patrika.
Mě se líbí jiné: Bůh Jako řeka. Bůh Otec pramen ze kterého všechno vychází, on je původcem všeho, je skrytý. Jeho Syn Ježíš Kristus jako koryto, skrze kterého zřetelně poznáváme dobra Boha Otce. Duch Svatý jako voda, která tomu všemu dává smysl. Která vychází z Otce a nám je dávána skrze Syna. Nikdy bychom se nemohli přiblížit k prameni všeho bez Syna jež vychází z Otce a Ducha, jehož je je Syn plný. Co by nám bylo platné když bychom poznávali Syna, ale neznali Ducha. Byli bysme jako vyschlá koryta někde na Marsu. Všichni mají jedeno chtění a cíl ale každý je jiný.

profil

Za 1,5e9 let prý bude konec světa.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka