Nedělní texty od Paulínek

Nebojte se...

24. 6. 2017 15:05
Rubrika: Nezařazené | Štítky: E-nedele , evangelium , mezidobi

Nebojte se lidí. Nic není tak tajného, že by to nebylo odhaleno, a nic skrytého, že by to nebylo poznáno. 
(...) 
Nebojte se... Máte větší cenu než všichni vrabci. 
Viz Mt 10,26-33


(Foto: Alan Bloom flickr.com, cc)

E-vangelium on-life
Není divu, že Ježíš má poměrně málo následovníků. Také my, kteří ho následujeme, občas přemýšlíme, jestli se vyplatí přiznat se k němu před lidmi, nebo zda by se víc hodilo zapřít ho. Není se co divit. Vždyť jaké „nelogické“ odpovědi dává na naše strachy a obavy?!

Nebojte se… nic není tak tajného, že by to nebylo odhaleno, a nic skrytého, že by to nebylo poznáno. – O čem nás to chce přesvědčit? Vždy my přece úporně usilujeme o pravý opak. Spolehlivé mašinky ke skartování dokumentů, spolehlivé programy na mazání a čistění paměti v počítači, spolehlivé šifrování hesel, spolehlivá ochrana osobních údajů, až po spolehlivě neznámého zpovědníka v spolehlivě tmavé zpovědnici („Aby si náhodou něco o mně nepomyslel!“).

A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo… – O co raději bychom slyšeli: „Už se nemusíte bát choroby ani staroby, protože existují spolehlivé preventivní prohlídky, estetické chirurgické zákroky, omlazovací kosmetické programy…“ Ježíš místo toho, aby utišil naše obavy o tělo, ještě přidává i obavy o duši. Spíše se bojte toho, který může zahubit v pekle duši i tělo. Ale pozor, nekáže nestarat se o tělo a všímat si jen duše! Zdůrazňuje, že je třeba chránit se všeho, co ubližuje nejen duši, ale i tělu, které je určeno ke vzkříšení.

Nebojte se... ani jeden vrabec nespadne bez vědomí vašeho Otce. – Ani toto ujištění nám nezní zvlášť nadějně. Raději bychom slyšeli pouze tu první část: „Nebojte se, nic se vám nestane.“ No Ježíš neslibuje jednoduchý život bez nebezpečenství a těžkostí. Zdůrazňuje, že náš nebeský Otec o všem ví, a to nám má stačit. Zvláštní záruka?! Je nepochopitelná pro toho, kdo vidí v Bohu obávaného kontroléra cestovních lístků na životní cestě. Ale je jasná a spolehlivá pro toho, kdo v něm vidí milujícího Otce.

Zobrazeno 3153×

Komentáře

MartinM

.nejsilnější motivace ? láska.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka