Nedělní texty od Paulínek

E-Neděle: Být dobré mysli

7. 8. 2016 15:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: E-nedele , liturgie , mezidobi

Ta noc, v níž byli pobiti prvorozenci Egypťanů, byla napřed oznámena našim otcům, aby byli dobré mysli, když bezpečně poznají, jakým přísahám uvěřili. 
Viz Mdr 18,6-9


(Foto: Ethan Sztuhar flickr.com [online] cc)

Liturgi@ on-life 
Kniha Moudrosti vznikla s největší pravděpodobností na sklonku starozákonní epochy, v období, kdy byl izraelský národ vystaven intenzivnímu vlivu řecké kultury. Kniha je výbornou ukázkou inkulturace židovské víry v helénském myšlenkovém světě. Dokazuje, že konfrontace s cizorodou kulturou nemusí být pro vyvolený národ pouze výzvou k zachování vlastní náboženské identity, ale může být také příležitostí k její plodnému prohloubení.

Verše vybrané do prvního čtení jsou součástí třetí části knihy. V těchto posledních kapitolách (Mdr 10 – 19) biblický autor obdivuje a oslavuje působení Boží moudrosti v dějinách vyvoleného národa, přičemž od 16. kapitoly se věnuje vysvobození Izraelitů z Egypta. „Ta noc“, o níž mluví, je nocí vysvobození, kdy „Hospodin pobil všechno prvorozené v egyptské zemi“ (viz Ex 12,21-36) a Izrael se vydal na cestu do zaslíbené země.

Pokaždé, když Izraelité obnovují památku na „tu noc“, upevňují se ve víře, že Hospodin si je povolal a nikdy je neopustí. Tak jako mohli být „té noci“ dobré mysli, neboť uvěřili Hospodinovým přísahám, tak mohou být dobré mysli všude a za všech okolností, pokud stále věří svému Pánu. Jsou-li schopni interpretovat všechny své životní zkušenosti a události kolem sebe ve světle „té noci“, noci vysvobození z Egypta, nehrozí jim, že by se odklonili od toho, co si uložili božským zákonem. Zapomenou-li však na to, co Hospodin pro ně vykonal „v tu noc“, zapomenou, čí jsou, odkud jdou a kam směřují.

Proto člověk, který neustále pamatuje na „tu noc“ (tj. na to, co Hospodin pro něj vykonal), je bdělým člověkem, pro něhož Boží působení v lidských dějinách není příběhem ze starých knih, ale neustále aktuální skutečností. Člověk, který nedbá na to, co bylo oznámeno otcům a co Hospodin vykonal ve prospěch svého lidu, je líný sluha, jemuž se pořád zdá, že jeho Pán hned tak nepřijde.

 E-vangelium on-life 19. neděle v mezidobí C Lk 12,32-48 ZDE

Zobrazeno 1163×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka