Nedělní texty od Paulínek

Kdo je má matka?

6. 6. 2015 12:58
Rubrika: Nezařazené | Štítky: E-nedele , evangelium , mezidobi

„Zůstali stát venku a dali si ho zavolat. Kolem sedělo plno lidí. Řekli mu: ‚Tvoje matka a tvoji příbuzní se venku po tobě ptají!‘ Odpověděl jim: ‚Kdo je má matka a moji příbuzní?‘ A rozhlédl se po těch, kteří seděli dokola kolem něho, a řekl: ‚To je má matka a to jsou moji příbuzní! Každý, kdo plní vůli Boží, to je můj bratr i sestra i matka.‘“

Viz Mk 3,20-35

Foto: Vítek Šimek

E-vangelium on-life

Opravdu, Ježíš se nemůže rozdvojit.  On, tak jako občas i my, musí volit mezi svými příbuznými, mezi těmi, kdo stojí venku; a mezi učedníky, tedy těmi, kdo jsou kolem něhouvnitř. Otec ho poslal, aby hlásal slovo o spáse a aby se skrze evangelium stali „nebeskými příbuznými“ všichni ti, kdo jeho Synu naslouchají. Na rozdíl od nich ti venku, ačkoliv (anebo právě proto?) pocházejí ze stejné krve, nechtějí Ježíši naslouchat a porozumět, ale přikazovat mu, jak se má chovat a zmocnit se ho.

Patřit do Ježíšova kruhu, do velké rodiny, jejíž hlavou je sám Otec nebeský, je vlastně docela jednoduché. Ježíš to říká takto: „Každý, kdo plní vůli Boží, to je můj bratr i sestra i matka.“ Každý, kdo se zmocňuje slova o Boží vůli a plní ji jako ji plnil po celý svůj pozemský život Syn, stává se jeho sestrou, bratrem a matkou (Otce má jen jednoho jako my jednoho Boha). Do rodiny Boží na prvním místě patří jeho matka Maria, protože ta svým nasloucháním a odpovědí na Boží vůli dala život Ježíši a stála v jeho blízkosti až do okamžiku odevzdání života na kříži.  

Zobrazování obrázku 10-v-mezidobi-B-2012.jpg

Dnes se ptá Ježíš nás: "Chceš stát v mé blízkosti anebo raději jen zvenku pozorovat, co činí ti, kdo mi naslouchají a snaží se plnit Boží vůli?  Volba je jen na tobě."

Zobrazeno 1502×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka