Nedělní texty od Paulínek

Kousek Ježíšovy velikosti

15. 8. 2014 8:45
Rubrika: Nezařazené | Štítky: nedele , evangelium , mezidobi

Žena přišla, klaněla se mu a prosila: „Pane, pomoz mi!“ On jí však odpověděl: „Není správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům.“ Ona řekla: „Ovšem, Pane, jenže i psíci se živí kousky, které padají ze stolu jejich pánů.“ Nato jí řekl Ježíš: „Ženo, jak veliká je tvá víra! 
Viz Mt 15-21-28

E-vangelium on-life

Jak je možné, že Ježíš, jenž se jindy nezdráhá odpovídat ani na zákeřné otázky těch, kteří by ho rádi chytili za slovo (viz Mt 22,15-33), nyní neodpovídá ani slovo kananejské ženě, která prosí o smilování? Důvod může být ten, že Ježíš nechce této ženě odpovídat slovy, protože on sám je jediným Slovem, které ji může dát odpověď. A reakce ženy na Ježíšovu poznámku o chlebě, dětech a psících dokazuje, že je schopna a připravena tuto odpověď, toto Slovo, přijmout.

Ježíš přirovnal Izraelce k dětem, Kananejce k psíkům a své působení k chlebu. Žena velmi trefně přirovnává svou žádost ke kousku (dle ekumenického překladu ke drobtu), který pouze padá ze stolu. Jak úžasný musí být tento chléb, je-li osvobození dcery od posedlosti ve srovnání s ním pouze drobtem, který spadne ze stolu! A jak bohatý a dobrý musí být tento hostitel, padají-li z jeho stolu takové drobty! 

Kananejská žena právě vyznala svou víru v tento Chléb a v tohoto Hostitele. Navzdory velkému utrpení v její rodině je vyslyšení její prosby pouze drobtem ve srovnání s velikostí Pána, v něhož věří a na něhož se upíná.

Zdá-li se, že Pán neodpovídá ani slovo na naše úpěnlivé prosby a modlitby, není to snad proto, že trváme na tom, aby nám dal pouze drobty, které padají ze stolu, zatímco on by nás rád nasytil Chlebem, jímž je on sám?

Připravily Paulínky

Zobrazeno 1345×

Komentáře

Lucie007

Krásně napsané, díky:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka