Nedělní texty od Paulínek

Nebeské království není majetkem

25. 7. 2014 21:08
Rubrika: Nezařazené | Štítky: nedele , evangelium , mezidobi

Nebeské království je podobné pokladu, ukrytému v poli. 
Nebeské království je také podobné obchodníku, který hledá vzácné perly.
Dále je nebeské království podobné síti, která se spustí do moře a zahrne všechno možné. Rozuměli jste tomu všemu? 

Viz Mt 13,44-52

Víme, že těm, kteří milují Boha, všecko napomáhá k dobrému, těm, kdo jsou z Boží vůle povoláni. 
Viz Řím 8,28-30

E-vangelium on-life
Nebeské království je podobné pokladu, ukrytému v poli.... Jak zvláštně reaguje člověk, který tento poklad najde! Zakryje ho a s radostí jde, prodá všechno, co má, a to pole koupí. Proč nalezený poklad raději hned nevyhrabe a neodnese si ho domů? Když nechce, aby o tom někdo věděl, může přijít tajně v noci, nebo ho může postupně odnosit domů po částech. Tak bychom uvažovali my, kteří naléhavě toužíme něco vlastnit a každou svoji činnost hodnotíme podle toho, co nám teď hned vynese.

Nebeské království není majetkem, kterého se člověk může zmocnit. Naopak, nebeské království je skutečností, kvůli které je potřeba odvážně „ztratit“ všechno, co člověk má (srov. Mt 6,33 a Mt 19,29). Kdo si neuváženě vyhrabe jenom poklad, riskuje, že o něj přijde, protože nemá vlastnické právo. Vždyť vlastníkem pole je někdo jiný. Kdo naopak odvážně a s radostí „ztrácí“ svoje jmění, opravdu si zajistí vlastnické právo na poklad, který mu nikdo nevezme (Mt 6,19).

Nebeské království je také podobné obchodníku, který hledá vzácné perly. Pozor, nepodobá se perle, ale obchodníku! Perly sa hledají pro jejich nádheru. Krása nebeského království však nespočívá v něm samém, ale v osobě Krále. On je „nejkrásnější z lidských synů, půvab se rozlévá po jeho rtech“ a pouze „slovo, které vychází z jeho úst“ může uspokjit hladové lidské srdce (viz Žl 45,3 a Mt 4,4). Nebeské království se proto nepodobá perle, o které můžeme říct: „Aha, tady je!“ nebo: „Tamhle je!“ (Lk 17,21). Podobá se hledajícímu obchodníku, protože je mezi těmi, kteří hledají způsob, jak následovat Krále narozeného ve chlévě a přijíždějícího 
na oslátku (Mt 2,2 a Mt 21,5).

Dále je nebeské království podobné síti, která se spustí do moře a zahrne všechno možné. Není totiž věcí, kterou člověk uchopí, ale skutečností, která uchvátí člověka. A uchvátí ho natolik, že dokáže přijímat „všechny druhy lidí“, se kterými se potkává. Ve všech vidí bratry a rozhodnutí o tom, kdo je dobrý a kdo je zlý, přenechává Bohu. Tak se člověk stává podobný obrazu Božího Syna a všechno mu slouží k dobrému (viz Řím 8,29).

Připravily Paulínky

Zobrazeno 1399×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka