Nedělní texty od Paulínek

Hvězdný svět se zachvěje

17. 11. 2012 0:46
Rubrika: Nezařazené

V těch dnech, po velkém soužení, se zatmí slunce a měsíc přestane svítit, hvězdy budou padat z nebe a hvězdný svět se zachvěje. A tehdy lidé uvidí Syna člověka přicházet v oblacích s velikou mocí a slávou.

Viz Mk 13,24-32


E-vangelium on-life

Podle Ježíšových slov lidé uvidí přicházet Syna člověka s velikou mocí a slávou tehdy, když se zatmí slunce a měsíc přestane svítit, hvězdy budou padat z nebe a hvězdný svět se zachvěje. Zdá se, že když je všechno na svém místě a nebeská tělesa v pravidelném rytmu vyměřují čas všedním dnům, lidé nejsou schopni soustředit se na nenápadnou blízkost Syna člověka a vnímat jeho tichou přítomnost. Není tomu v našem životě často tak, že když se všechno daří podle našich plánů, sotva si vzpomeneme na Pána? Když se však zachvěje to, na čem jsme stavěli svou stabilitu, tehdy voláme k Synovi člověka, aby projevil svou moc – nejlépe tak, jak to právě potřebujeme.

Je-li pro nás příchod Syna člověka mimořádnou událostí, se kterou běžně vůbec nepočítáme, není divu, že v nás předpověď o „těch dnech" vzbuzuje strach a obavy. Pokud však vědomí jeho stálé blízkosti neustále naplňuje naše všední dny útěchou a jistotou, pak není ani jeho definitivní příchod s velikou mocí a slávou ničím šokujícím.

A čemu nás může naučit fíkovník? Každoročně reaguje na blízkost léta tím, že ožije, nalévá se mízou a nasadí nové listy. K tomu, aby se probudil, nepotřebuje speciální efekty. Sám od sebe je vnímavý k nenápadnému a pozvolnému nástupu letní doby. Když nastane čas letních veder, je již připravený. Nehrozí mu, že by silné sluneční paprsky spálily křehké výhonky, které právě překvapeně vykoukly z ospalých větvi. Léto není hrozbou, ale dobou, na kterou se připravoval.

Podobně je tomu s člověkem, který je neustále nastavený na vnímání nenápadné a tiché přítomnosti Syna člověka uprostřed všedních dní. Nezaměřuje svou pozornost na speciální efekty, ale spoléhá na Pánova slova, která nepominou. Když nastanou mimořádné události, je připravený. Definitivní příchod Syna člověka není pro něj nepříjemným překvapením, ale naplněním jeho očekávání.

33. neděle v mezidobí B

© E-nedele www.paulinky.cz

Příbuzné weby: www.signaly.cz/neposeda, www.signaly.cz/annina

Zobrazeno 1259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka