Nedělní texty od Paulínek

Dva lidé

23. 10. 2010 10:50
Rubrika: Nezařazené

Některým lidem, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali,

řekl Ježíš toto podobenství: „Dva lidé šli do chrámu, aby se modlili..."

Viz Lk 18,9-14


E-vangelium on-life

Minulou neděli jsme naslouchali „podobenství o tom, že je třeba stále se modlit a neochabovat" (viz Lk 18,1). Samotný příběh však nemluvil o modlitbě. Vdova z příběhu se nemodlila. Prosila soudce, aby se jí zastal, a on nakonec jejímu naléhání vyhověl. Na vytrvalosti vdovy v záležitostech běžného pozemského života Ježíš ilustroval, o co větší smysl má vytrvalá modlitba.

V podobenství dnešní neděle naopak vystupují dva lidé, kteří šli do chrámu, aby se modlili. Oba se obracejí na Boha, dozvídáme se, jak se modlí, a Ježíš vysvětluje, čí modlitba byla přijata. Zkrátka, celý příběh se odvíjí kolem modlitby. Při pozorném naslouchání nám však neunikne, že ačkoli podobenství mluví o modlitbě, není (pouze) o modlitbě. Evangelista totiž upřesňuje, že Ježíš ho řekl lidem, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali. Není tedy určeno těm, kteří se modlí příliš dlouho, příliš vpředu, příliš roztržitě, či s hlavou příliš vzpřímenou, nýbrž těm, kteří pohrdají ostatními a zakládají si na sobě.

Dá se tedy říci, že podobenství o soudci a vdově, které nemluví o modlitbě, ale o životě, je o tom, jak se modlit. A naopak, podobenství o farizeovi a celníkovi, které mluví o modlitbě, není (pouze) o tom, jak se modlit, nýbrž o tom, jak žít. Evangelista zařadil obě podobenství hned za sebou. Přesně tak, jak jsou seřazeny i v našem životě. I tam platí, že v těch skutečnostech, které nejsou o modlitbě, se odráží naše modlitba, a naopak, naše modlitba nutně vypovídá o tom, jaký je náš běžný život. Platí-li tedy: „Jaká modlitba, taková víra" („Lex orandi, lex credendi", viz KKC 1124), neméně platí: „Jaká modlitba, takový život" („Lex orandi, lex vivendi") a též obráceně.

E-vangelium on-life 2007 ZDE

Paulínky a misie, misie a paulínky 2. část ZDE

© E-nedele

www.paulinky.cz
www.svatypavel.paulinky.cz

 

Příbuzné weby:

www.signaly.cz/neposeda
www.signaly.cz/annina

Zobrazeno 1219×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka