Nedělní texty od Paulínek

E-neděle se vrací :) M&M

16. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

Hospodin se zjevil Abrahámovi v Mamreově doubravě, když seděl za největšího denního parna u vchodu do stanu.

Když totiž zdvihl své oči a podíval se, hle - stáli před ním tři muži. Sotva je spatřil, běžel jim vstříc od vchodu do stanu...

Viz Gen 18,1-10a

Marta měla plno práce s obsluhou.
„Marto, Marto! Děláš si starosti a znepokojuješ se pro mnoho věcí. Ano, jen jedno je třeba."

Viz Lk 10,38-42


Liturgi@ on-life

Abrahám v prvním čtení a Marta v evangeliu mají vlastně mnoho společného. O Abrahámovi posloucháme, že běžel vstříc neznámým poutníkům, spěchal do stanu k Sáře, běžel ke stádu, přinášel jídlo, předkládal ho hostům a obsluhoval je. O Martě čteme, že měla plno práce s obsluhou. Abrahám při obsluze hostů potřeboval pomoc druhých. Manželku pověřil pečením placek a služebníka přípravou telátka. Marta také chtěla, aby jí s obsluhou pomohla sestra. Abrahámovi hosté se svému hostiteli odvděčili dobrou zprávou o tom, že bude mít vytouženého syna. Marta si však vysloužila akorát tak výtku, že si dělá starosti a znepokojuje se pro mnoho věcí. Kde se stala chyba?

Abrahám i Marta se musí postupně naučit, že „nejlepší úděl" je ten, který dává Pán, nikoliv ten, který si naplánuje, vydupe či vyrobí člověk. Abrahám se musí naučit, že přislíbeným synem bude ten, kterého mu (byť i v pokročilém věku) dopřeje Hospodin, nikoliv ten, kterého si on sám "pořídí" se Sářinou otrokyní Hagar (viz Gen 16; Gen 17,15-22). Abrahámova pohostinnost je přijatá, neboť skrze ni se Hospodin dotýká Abrahámova citlivého místa, na němž právě "pracuje". Martě je pohostinnost vytknutá, neboť právě zde je Martino slabé místo, které potřebuje, aby ho Pán uzdravil. Marta se musí naučit, že nejlepší podíl je to, co ji dává Pán, ne to, co dává ona jemu. Abrahámovi hrozilo, že vsadí všechno na jednu kartu - na svou touhu po synovi. Martě také hrozilo, že vsadí všechno na jednu kartu - na své hostitelské schopnosti. Tou jedinou kartou, na kterou je třeba všechno vsadit, je však pouze Pán.

E-vangelium on-life Lk 10,38-42 ZDE


© E-nedele
www.paulinky.cz
www.svatypavel.paulinky.cz

Příbuzné weby:

www.signaly.cz/neposeda

www.signaly.cz/annina


Zobrazeno 1218×

Komentáře

vojtec

díky

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka