Nedělní texty od Paulínek

Svádí-li tě tvá ruka, usekni ji! ...

26. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

Svádí-li tě tvá ruka, usekni ji! ... Svádí-li tě tvoje noha, usekni ji! ... Svádí-li tě tvoje oko, vyloupni ho! ...

Viz Mk 9,38-43.45.47-48


E-vangelium on-life

 

Často se spekuluje o tom, jak Ježíš myslel ta tvrdá vyjádření o  usekávání ruky či nohy a  vylupování oka. Myslel to doslovně, nebo to je pouze obrazná řeč? A lámeme si hlavu nad tím, jak co nejobratněji zmírnit ten tvrdý nekompromisní imperativ: „ Usekni - vyloupni!" (Nejlepší by bylo, kdyby to šlo tak, aby zůstal i vlk sytý, i koza celá, vždyť přece Ježíš nemohl chtít, abychom se zmrzačovali!) Přitom nám uniká jedno malé, ale důležité slovíčko na začátku - „ -li". Příkaz useknout si ruku či nohu nebo vyloupnout si oko platí tehdy, pokud je splněna podmínka: „ Svádí-li tě..." Hm...

Nasloucháme-li Ježíšovým slovům pravidelně, neuniklo nám, že před nějakým časem důrazně poučil své posluchače o tom, že člověka nemůže poskvrnit nic, co do něho vchází zvenčí. Poskvrňuje ho to, co z něj vychází (viz evangelium 22. neděle, Mk 7,1-8.14-15.21-23). A ve stejné souvislosti Ježíš upřesnil, že zla, která nás poskvrňují, vycházejí zevnitř, z našeho srdce.

Nejsme-li úplně zapomětliví posluchači (viz Jak 1,25), kteří hned pustí z hlavy to, co slyšeli (zvláště jde-li o Boží slovo), ale máme alespoň trochu snahy podobat se moudrému hospodáři, který je schopen vynášet na světlo věci nové i staré a mít z nich užitek (viz Mt 13,52), dokážeme z výše uvedeného dát dohromady jednu důležitou skutečnost: Ruka, noha či oko nemůžou svádět člověka ke hříchu. To, co ho svádí, je někde jinde. Je to v jeho nitru, v jeho srdci! - Takže teď si můžeme s ulehčením oddechnout, že není potřeba nic usekávat ani vylupovat, protože podmínka „ svádí-li tě" nebude nikdy splněna? Naopak! Podmínka „ svádí-li tě" je už dávno splněna. Naše srdce je plné věcí, které nás svádějí ke hříchu. A tam je třeba postupovat tak radikálně, jako když se usekává ruka či noha a vylupuje oko. Svádí-li mě něco k chatování v práci, určitě to není ruka, která kliká myší, a bylo by zbytečné ji usekávat. Svádí-li mě něco bloumat bez cíle po obchodech, právě když mě v družině čekají děti, určitě to není chudinka levá či pravá noha. Svádí-li mě něco dívat se na televizi, zrovna když se mám připravovat do školy, nebo věnovat rodině, určitě to nejsou nebohé oči. Příkaz „ usekni" nebo „ vyloupni" však platí a znamená, že s danou věcí je třeba skoncovat tak radikálně a definitivně, jako když se usekává část těla, i když to bude podobně bolet.




Při příležitosti papežské návštěvy v České republice: krátké videoklipy s myšlenkami z Poselství Benedikta XVI. k XXII. SDM (2007) volně ke stažení ZDE


© E-neděle
www.paulinky.cz
www.svatypavel.paulinky.cz

Príbuzné weby:

www.signaly.cz/neposeda

www.signaly.cz/annina


Zobrazeno 2903×

Komentáře

majkiii

Skoncovat radikálně a definitivně... CHjo, kdyby to jen tak vždycky šlo... Ale naděje umírá poslední :)

Jan Rybařík

No jo;) Jinak parádní vysvětlení zapeklitého případu;) Dík.

Frt

Interpretace tohoto úryvku evangelia mě dnes dost zajímala, jenže při homilii byla na pořadu dnes papežská tématika (neméně přínosná). Proto velmi děkuji.

hadovec

je to fakt.. člověk se musí naučit okřiknout sám sebe. Vylejt chlast do záchodu, cigarety hodit do koše a smazat porno z počítače nebude mít účinek, dokud spolu s Ježíšem neodkryjeme skutečný kořen problému v duši:-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka