Nedělní texty od Paulínek

Co by se stalo, kdybychom s Písmem zacházeli stejně jako se svým mobilem?

4. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

 

Přivedli k němu hluchoněmého a prosili ho, aby na něho vložil ruku. Vzal ho stranou od zástupu, vložil mu prsty do uší, dotkl se slinou jeho jazyka, vzhlédl s povzdechem k nebi a řekl: „Effatha!“, to znamená: „Otevři se!“ A hned se mu otevřel sluch, rozvázal se mu jazyk a mluvil správně.

Viz Mk 7,31-37


E-vangelium on-life

Dnes máme zvláštní příležitost dívat se při uzdravování hluchoněmého Ježíšovi přímo na prsty. Vidíme, jak je vložil do jeho hluchých uší, jak se slinou dotkl jeho němého jazyka... Je to něco podobného, jako když zblízka pozorujeme práci umělce. Umělecké dílo je vždy záležitostí preciznosti. Umělec nepracuje čakanem a lopatou. Jeho dílo je výsledkem nesčetných něžných a zároveň přesných doteků ostrého dláta, jemného štětce, speciální jehly či jiného nástroje, který tvoří obdivuhodné věci jen díky zručným umělcovým prstům. Toto je každému úplně jasné. Žádný rozumný člověk nebude po umělci chtít, aby mu namaloval akvarel kulatou natěračskou štětkou, nebo aby mu vytesal sochu sbíječkou na asfalt. V dnešním evangeliu vidíme, že i Ježíš je umělec. Jeho umění však rozumí pouze málokdo. Když ho prosíme, aby vložil ruku na bolavá místa našeho života, naléháme, aby naše záležitosti vyřídil co nejrychleji. Šup-šup. Jako když se lopatou kydá malta z míchačky. Ježíš však nikdy k člověku nepřistupuje takto hrubě. Chceme-li, aby uzdravil naše hluchá místa, je třeba jít s ním stranou od zástupu, a dovolit, aby se nás dotkly jeho prsty. Jak je to možné?

Pozorností k jeho slovu. Náš postoj k Božímu slovu ukazuje, nakolik jsme přístupní Ježíšovu umění, a nakolik se nás mohou dotknout jeho prsty. Posloucháme-li Boží slovo leda na půl ucha s tím, že už dávno víme, o čem to všechno je a jak to skončí, chováme se jako zablácení farmáři v gumákách, v montérkách a v hrubých rukavicích, kteří kydají hnoj do náklaďáku. Takto se nás Boží slovo nikdy nedotkne a nikdy nás nemůže uzdravit. Jsme-li však pozorní a vnímaví pro každý detail, tehdy se Ježíšovy božské prsty dotýkají našich hluchých uší a uzdravují je. Když ho vytrvale a s láskou opakujeme v modlitbě (podobně jako znalec vychutnává kvalitní víno), tehdy se Ježíšova božská slina dotýká našeho němého jazyka, rozvazuje ho a dává nám schopnost správně mluvit.



V těchto dnech probíhá intenzivní příprava na návštěvu Svatého otce Benedikta XVI. Vyvrcholením duchovní přípravy je i novéna, která sa bude modlit v dnech 8.-16. září 2009. Brožurku si můžete objednat ZDE. Víc informací včetně celého textu novény ke stažení naleznete ZDE (oficiální stránka www.navstevapapeze.cz).

Chcete-li do své e-mailové schránky během uvedených dnů dostávat její speciální zpracování tzv. E-novénu, můžete si tuto službu aktivovat odesláním mailu na adresu [email protected]. Do předmětu uveďte: Novena.

P.S. Omlouváme se Vám za letní výpadek v zasílání E-neděle v uplynulých týdnech.


© E-neděle
www.paulinky.cz
www.svatypavel.paulinky.cz

Příbuzné weby:
www.signaly.cz/neposeda
www.signaly.cz/annina

Zobrazeno 1690×

Komentáře

Honvéd

Já mám Bibli v mobilu, takže jsem tu hádanku vyřešil :D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka